неділю, 2 грудня 2007 р.

Коротка історія мого села


Письмові документи про Межирів починаються з XVI ст.На час володіння Барським староством королевою Бонною припадає спорудження в Межирові замку залишки якого й досі називають замчиськом. До кінця XVI ст.Межирів був багатолюдним поселенням,котрому за клопотанням Барського старости Станіслава Гольського було присвоєно назву містечка й даровано у 1591 р. магдебурське право. У 1612 р.Межирів був розоренний татарами але у майбутньому відновленний київським воєводою Жолкєвським,причому були відновлені колишні привілеї міста і даровані нові.З 1640 р. Межирів стає ареною багатьох битв; ним володіють то козаки,то поляки,то росіяни,то турки.І всякий раз містечко піддавалось значним спустошенням. У 1659 р. Межирів разом із Барським староством був дарований у довічне володіння козацькому гетьману Івану Виговському,але його син Остап у 1698 р. продав маєток князю Любомирському...У Любомирських маєток викупив у 1784 р. Андрій Орловський...

Межирів колись був містом але як понад сто років тому почали будувати залізницю то рішили трохи обминути Межирів і збудували залізницю через Жмеринку(в ті часи Жмеринка була селом)і так Жмеринка почала розвиватися і змінюватися в місто,збудували в Жмеринці залізничний вокзал.Але справжній занепад Межирова почався після війни,перед війною в Межирові крім Українців було багато євреїв і поляків,поляки втікли від комуністів а євреїв під час війни німці вивозили до Браїлова і там їх пакували в товарні вагони і десь вивозили а ще євреїв розстрілювали в Межирові напроти церкви і там їх закопували.Під час війни частину України німці віддали румунам і через село проходив кордон південний Межирів окупували румуни а північний німці.

Є в Межирові річка Рів вона тече через м.Бар,Межирів,Браїлів і впливає в р.Півленний Буг,риба добре ловиться,є карасі,коропи,соми,щупаки були ще судаки але поздихали бо якась отрута попала в річку,є ще й раки,що до костьолу то він має приблизно 300 років і діяв до 1945 року,потім там був колгоспний склад зерна,під костьолом є підвал,там моя бабця ховалася від німців бо вивозили до Германії на примусові роботи,але і так її зловили і вивезли на три роки.Є в Межирові ще польський цвинтар,там є руїни каплиці.Ввесь Межирів перекопаний пілземними ходами,це залишки по турках,все моє життя в селі провалюється земля а люди засипають ті ями сміттям.Зараз це село вмерає,лишилися самі пенсіонери і дачники а цікавo булоб побачити як тут було сто років тому,як було місто,як разом жили українці,поляки та євреї.

Немає коментарів: